On täysin luonnollista, että nuori isä kokee epävarmuutta ja pelkoakin vanhemmuuteen liittyen. Usein mielessä ovat tällöin huolet vastuun ja velvollisuuksien kantamisesta, taloustilanteesta ja erityisesti parisuhteen äkillisestä muuttumisesta halujen maailmasta hoivan maailmaan. Muutos on suuri. Tilanne voi vaatia paljon aikaa ja hyväksymistä. Kärsivällisyys, jota juuri tuolloin olisi oltava, puuttuu joskus lähes kokonaan. Näinä hetkinä tarvitaan myös puolisolta ymmärrystä ja tekoja ottaa asiat puheeksi.

Nuoret miehet tarvitsevat kannustusta ja tukea vanhemmuuteen erityisesti muiden miesten taholta. Suvun miehet, kaverit harrastuksissa ja työpaikoilla ovat esimerkkejä isyydestä ja mieheydestä, joten olisi todella tärkeää, että myös me miehet jakaisimme kokemuksiamme vanhemmuudesta ja parisuhteesta rakentavasti eikä vain vitsaillen miesten ja naisten eroavaisuuksista. Huumori ei ole tietenkään kiellettyä, mutta välillä se tuntuu ottavan liian suuren roolin miesten välisessä kanssakäymisessä. Nuoret uskaltavat tuoda esiin omaa itseään isänä ja hoivaajana paljon rohkeammin, jos he saavat siihen tukea vertaisiltaan. Tärkein epävarmuuden ja pelon poistaja on kuitenkin puhuminen oman kumppanin kanssa.

Mikäli huomaat olevasi neuvoton ja jopa lamaantunut isyyden alkaessa, yritä rauhoitella itseäsi ajattelemalla, ettei kukaan ole seppä syntyessään ja että tekemällä oppii. Pysähdy ja hengitä syvään muutama kerta. Tee mielessäsi tai paperille suunnitelma, miten aiot onnistua. Lähde liikkeelle pienistä asioista. Ennen kaikkea, lähde tekemään asioita vanhemmuuden vahvistamiseksi. Etsi tietoa lapsen hoivaamiseen liittyen, kysele ja ole kiinnostunut.

Jos puhuminen tuntuu vaikealta, mikä on aivan tavanomaista uudessa tilanteessa, kannattaa hakea apua, vaikka perheneuvolasta, Miessakit ry:n tai Väestöliiton asiantuntijoiden kautta. Aviomieskoulu on myös yksi väylä rakentaa omaa parisuhdetta, vanhemmuutta ja lisätä tietoisuutta omasta itsestä. Rohkeasti vaan juttelemaan asioista!